Как да защитим пчелите в студа

Когато температурите паднат през зимните месеци, пчелите се сблъскват с предизвикателствата да оцелеят в студените условия, за да запазят своята продуктивност. Ние разбираме колко е важно да се създадат идеални условия за развитие на пчелите и оптимизиране на тяхната опрашителна дейност. За да се гарантира най-добрата производителност на пчелите, е изключително важно да се поддържа температурата в кошера им между 28-33 °C. Те имат свои собствени интелигентни начини за регулиране на тази температура - чрез проветряване при по-високи температури или чрез инкубиране на отводките, когато стане по-студено.

Балансиране на дейността по опрашване и климата

За да се постигнат най-добри резултати при опрашването, е важно да се позволи на повечето от пчелите да се съсредоточат върху опрашването, а не върху регулирането на вътрешния климат в кошера. Различните температури могат да повлияят на поведението на пчелите:

 • 8-11 °C: Шмелите ще започнат да търсят храна и активно ще опрашват вашите култури.
 • < 0 °C: Когато е изключително студено, всички щурци ще останат вътре или около кошера, за да инкубират отводките. Изключително важно е да защитите отводките при такива условия, за да избегнете увреждане

Имайте предвид, че влиянието на климата върху опрашването и качеството на пчелните семейства също е чувствително към времето. Колкото по-дълго се задържат неблагоприятните условия, толкова по-голямо е въздействието върху пчелите и техните резултати.

Подходящ климат за опрашване от щурци в оранжериите

В тунелите или оранжериите сутрешната температура трябва бързо да се повиши, за да достигне минималната 24-часова температура от 15 ºC за оптимално развитие на растенията. Когато културата ви е здрава и средната 24-часова температура е поне 15 ºC, можете да сте сигурни, че няма да има проблеми с хранителната активност на пчелите, което ще доведе до ефективно опрашване.

Поставяне на кошери при ниски температури

През студените месеци, от средата на ноември до средата на февруари, стратегическото разположение на кошерите става още по-важно. Ето няколко основни съвета, които гарантират, че колониите на пчелите ще се развиват добре при ниски температури:

 • Топлината е от ключово значение
  Поставете кошерите в най-топлата част на тунела/оранжерията, като им осигурите сутрешно слънце. Уверете се, че кошерът е в защитена среда.
 • Излагане на слънчева светлина
  Разположете кошерите от страната, която получава най-много слънце през студените периоди, като ги излагате максимално на слънчева светлина.
 • Поставяне нависоко
  За оптимален контрол на температурата поставете кошерите над културата.

Управление на влажността през зимата

Докато изсушавате тунелите/оранжериите през зимата, е важно да следите за пчелите. Понякога работните пчели могат да се изгубят през вентилационните отвори и да не могат да се върнат. За да намалите това, обмислете използването на мрежи, когато е възможно, или можете временно да съберете пчелите-работнички в кошера за кратък период с помощта на нашата безжична система за пчели непосредствено преди изсушаването.