Lepidoptera

Гъсеници

Какво представляват гъсениците?

Гъсениците са ларвите на пеперудите и молците. Пеперудите и молците са от разред Lepidoptera - много голяма група с над 150 000 вида, които лесно се различават от другите насекоми. Много от видовете пеперуди, които са активни през деня, могат да бъдат поразително пъстри, докато летящите през нощта молци обикновено са незабележимо кафеникави или сивкави. Възрастните пеперуди не нанасят щети на посевите. Повечето от тях се хранят с нектар. За разлика от тях гъсениците имат хапещи и дъвчещи устни части и могат да погълнат големи количества растителна тъкан. Много видове нанасят щети на земеделските култури.

Най-вредните гъсеници, които се срещат в оранжериите, принадлежат към семейство Noctuidae (нощни или совови пеперуди), което е най-голямото от всички семейства Lepidoptera. Повечето възрастни от това семейство са нощни. Гъсениците се окулират предимно в земята. Друго семейство, в което има няколко вида, които нанасят щети на оранжерийните култури, е семейството на листозавивачките - Tortricidae. Названието "листозавивачки" се отнася до факта, че гъсениците често живеят в навити листа. Въпреки че някои видове се ограничават само до една култура, повечето са полифагични.

Play

Жизнен цикъл на гъсениците

Play

Видеоклипове за управление на Caterpillar

Разгледайте видеото или отидете на нашия канал в Youtube, за да видите нашите продукти за борба с гъсениците в действие.

Как да се отървете от гъсениците

Имате ли нужда от помощ?