Опрашване

Какво представлява опрашването?

Опрашването е ежегодно предизвикателство за земеделските производители при производството на зеленчуци, плодове и семена. Добре опрашените култури водят до значително по-високи добиви и подобряват качеството и трайността на тези продукти.

Опрашването е пренасянето на прашец от прашниците на цвета към стигмата на цветето. Ако прашецът се пренася от прашниците към стигмата на същото цвете, това се нарича самоопрашване. Кръстосаното опрашване е пренасяне на прашец от прашника на едно цвете към стигмата на друго цвете на същото или на друго растение. За пренасянето на прашеца при много цветя са необходими насекоми, като например пчели или мухи.

Опрашване от бръмбари

Шмелите са незаменим съюзник на земеделските производители по целия свят, тъй като предлагат надеждно и ефективно решение за опрашване, което повишава добивите и цялостното качество на културите. Внимателно управляваното им разгръщане гарантира оптимално опрашване, необходимо за увеличаване на плододаването и подобряване на еднородността на културите, което в крайна сметка води до увеличаване на печалбите на производителите. Шмелите работят усърдно седем дни в седмицата, от изгрев до залез, дори при неблагоприятни метеорологични условия и защитена среда. Кошерите на Koppert са удобни за ползване, безопасни и изискват минимална поддръжка. Чрез прилагане на най-добрите практики производителите могат да създадат среда, която максимално да използва предимствата на опрашването от пчели-чемари, осигурявайки богата реколта.

Опрашване с мухи

Опрашването с мухи, особено с помощта на мухите Lucilia sericata, предлага множество ползи на производителите по целия свят. Тези мухи се оказват ефикасни опрашители, които намират приложение в разнообразни семепроизводствени култури. Мухите Lucilia са изключително гъвкави, идеални за приложение в затворени палатки или изолирани растежни единици, когато се налага ограничено производство на прашец. Това, което ги отличава, е безпроблемната им съвместимост с пчелите, което създава динамична синергия в усилията за опрашване.

Препоръчано за вас

За да се увеличат максимално ползите от опрашването от щурци и мухи, е важно да се прилагат най-добрите практики, които създават благоприятна среда за тези безценни насекоми.

Нашите съвети за най-добри практики ви дават ценни знания за разположението на кошерите при различни условия, как да защитите щурците при горещини, как да защитите щурците от студ, как да оптимизирате опрашването при изкуствена светлина, как да проверявате следите от ухапване, как да лекувате ужилване от щурец, как да прилагате продукт за опрашване от мухи и много други.

Имате ли нужда от помощ?