Thysanoptera

Трипс

Какво представляват трипсите?

Няколко вида трипси са основен проблем в оранжерийното градинарство. Западният цветен трипс(Frankliniella occidentalis) е най-вредният вид. Трипсът е от разред Thysanoptera, чието име буквално означава "ресничести крила" и се отнася до приличащите на мигли ресни от косъмчета по двата края на тънките крила. Известни са повече от 6000 вида. Повечето от тях са безвредни, някои са хищници, а по-малко от 20 вида могат да причинят проблеми в селското стопанство и градинарството. Трипсите са дребни насекоми (0,5-14 mm), като най-големите видове се срещат в тропиците. В регионите с умерен климат те не са по-големи от 2,5 mm. Всички видове трипси, които причиняват вреди в оранжериите, принадлежат към семейство Thripidae.

Play

Жизнен цикъл на трипса

Трипсът преминава през шест стадия: яйце, две ларвни фази, предкакамерна и камерна фаза и накрая възрастното насекомо. Яйцата са бъбрековидни и имат бяла или жълта обвивка. Преди женската да отложи яйцето, тя прави отвор в растителната тъкан. Яйцата се снасят в листата, цветните листенца и в меките части на стъблата. По листата на сладкия пипер например тези места за снасяне на яйца се разпознават като брадавичести израстъци, докато при повечето други култури местата за снасяне на яйца не се виждат. Ларвите и възрастните се хранят с всички надземни части на растението и са доста подвижни. Непосредствено след излюпването си ларвите започват да се хранят с растителна тъкан от долната страна на листата. Ларвите са по-малки от възрастните и нямат крила. В зависимост от вида трипсът се окулира или върху растението, или в земята. Предкакамерните и какавидните инстарси се разпознават по развиващите се крилни пъпки. В сравнение с предкакамерната какавида какавидата има по-дълги и по-развити крилни пъпки и по-дълги антени, които са извити назад над главата. Предкуклата и какавидите не се хранят и се движат само ако бъдат обезпокоени. При възрастните и двата чифта крила са напълно развити. Едва на този етап може да се определи конкретният вид трипс въз основа на формата, цвета и рисунъка на власинките.

Разпознаване на трипсите

Възрастните трипси могат да бъдат разпознати по следните характеристики:

 • Размер и форма: Трипсът е дребно, тънко насекомо, което обикновено е с дължина под 2 mm. Те имат характерна издължена форма, с дълги, тесни крила, които са набраздени с фини власинки.
 • Цвят: В зависимост от вида трипсовете могат да имат различни цветове. Повечето от тях са кафяви или черни. Някои видове могат да имат отличителни маркировки или ивици по тялото или крилата си.
 • Движение: Трипсите са силни летци и могат да се придвижват бързо между растенията. Често се срещат по долната страна на листата, където се хранят с растителен сок.
 • Щети: Трипсът може да причини щети по листата, цветовете и плодовете, като се храни с растителна тъкан. Това може да доведе до изкривяване на растежа, обезцветяване или белези. Те могат да пренасят и растителни вируси.

Разпознаване на ларвите на трипса

Ларвите на трипса обикновено са бледи или прозрачни на цвят и имат форма, подобна на тази на възрастните, но са по-малки и нямат крила. Една от най-характерните черти на ларвите на трипса е тяхната характерна "трева", която представлява вид отпадъчен материал, който те произвеждат, докато се хранят. Те изглеждат като малки черни или бели петънца по повърхността на листата или цветовете и понякога могат да бъдат сбъркани с гъбични спори или други видове отпадъци.

Видове трипс

Съществуват няколко вида трипси, които са важни вредители в градинарството и селското стопанство по целия свят. Някои от най-разпространените видове включват:

 • Западен цветен трипс(Frankliniella occidentalis): Това е полифагичен вид, който се храни с широк спектър от култури, включително плодове, зеленчуци и декоративни растения. Това е един от най-вредните видове трипси в много части на света.
 • Луков трипс(Thrips tabaci): Този вид е основен вредител по лука и други култури от рода Allium
 • Чили трипс(Scirtothrips dorsalis): Това е полифагичен вид и е вредител по ягодоплодните и много други култури
 • Цитрусов трипс(Scirtothrips aurantii): Този вид е основен вредител по цитрусовите култури.
 • Розов трипс(Thrips fuscipennis): Този вид е основен вредител по ягодите, розите и други декоративни растения
 • Трипс по Impatiens(Echinothrips americanus): Това е вредител по пиперните култури
 • Японски цветен трипс(Thrips setosus): Този вид е основен вредител по декоративните култури

Как да предотвратим появата на трипс

Предотвратяването на заразяване с трипс при оранжерийните култури включва няколко стратегии. Първо, важно е да поддържате доброто здраве на растенията чрез редовно напояване и торене, тъй като стресираните растения са по-податливи на заразяване с трипси. Освен това е важно да се уверите, че трипсът не може да проникне в оранжерията ви, като използвате хигиенни мерки, например редовно почистване и дезинфекция на оранжерийните повърхности и оборудване.

Важно е също така редовно да наблюдавате културите си за признаци на трипс, за да можете да откриете заразата рано и да предприемете действия. Това може да стане чрез използване на лепкави капани, които са привлекателни за трипсовете и могат да помогнат за улавянето им, преди да нанесат щети. Можете също така да прегледате растенията визуално, за да откриете признаци на трипс, като изкривени листа или сребристи ивици.

И накрая, въвеждането на агенти за биологичен контрол, като например хищни акари, може да бъде ефективна превантивна мярка, тъй като тези естествени врагове могат да помогнат за контролиране на популацията на трипса. Хищните акари в пакетчета могат да бъдат добра превантивна мярка, тъй като пакетчетата позволяват непрекъснато снабдяване с хищни акари още преди появата на вредителя.

Play

Видеоклипове за борба с трипса

Разгледайте видеото или отидете в нашия канал в Youtube, за да видите нашите продукти за борба с трипса в действие.

Биологичен контрол на трипса

Биологичният контрол е ефективен и устойчив метод за борба с трипса в градинарството и селското стопанство.

Хищни акари и хищни буболечки

Хищните акари и хищните бръмбари са ефективни естествени врагове на трипса. Amblyseius swirskii (Swirski-Mite, Swirski-Mite LD, Swirski-Mite Plus, Swirski Ulti-Mite), Amblydromalus limonicus (Limonica), Neoseiulus cucumeris (Thripex, Thripex-V), Transeius montdorensis (Montdo-Mite, Montdo-Mite Plus) и Amblyseius andersoni (Anso-Mite) - хищни акари от семейство Phytoseiidae, които се хранят само с ларви на трипс. Хищните бръмбари Orius spp. (Thripor-L) могат да се хранят и с възрастните. Хищните почвени акари от видовете Stratiolaelaps scimitus (Entomite-M) и Macrocheles robustulus (Macro-Mite) се използват главно в цветарството и се хранят с какавиди на трипси.

Полезни нематоди

Полезният нематод Steinernema feltiae (Entonem, Capirel) се използва за борба с какавидите на трипса в почвата.

Ентомопатогенни гъби

Друг начин за борба с трипса е използването на ентомопатогенната гъба Lecanicillium muscarium (Mycotal).

Имате ли нужда от помощ?