Trichoderma harzianum

Биофунгицид за растителна защита

Trichoderma harzianum T-22 е вид полезна гъба, често използвана в селското стопанство и градинарството заради различните си полезни свойства. Тази гъба е известна със способността си да стимулира растежа на растенията, да подобрява тяхното здраве и да потиска болестите по тях. Trichoderma harzianum колонизира кореновата система и заобикалящата почва на растенията, където се конкурира с вредните патогени за ресурси, като по този начин намалява популациите им. Освен това тази гъба произвежда ензими и метаболити, които имат антагонистичен ефект върху растителните патогени, като гъби, бактерии и нематоди. Trichoderma harzianum често се прилага като агент за биоконтрол за защита на културите от болести, пренасяни от почвата, подобряване на усвояването на хранителни вещества и повишаване на общата жизненост на растенията. Нейната универсалност и ефективност я правят ценен инструмент за устойчивото земеделие и практиките за интегрирано управление на вредителите. Trichoderma harzianum T-22 се предлага под формата на намокрящи се гранули (Trianum-P) и микрогранули (Trianum-G).

Контрол на болестите по растенията с Trichoderma harzianum

Полезната гъба Trichoderma harzianum T-22 предпазва растенията от редица почвени коренови болести чрез няколко различни начина на действие. Trichoderma harzianum контролира следните болести по растенията:

 • изсъхване (Pythium spp. )
 • Кореново гниене, причинено от ризоктония ( Rhizoctonia spp. )
 • Фузарийно увяхване (Fusarium spp. )
 • Склеротинийно гниене (Sclerotinia spp. )
 • Microdochium spp.

Продукти на Trichoderma harzianum

Play

Как действа Trichoderma harzianum?

Trichoderma harzianum T-22 контролира болестите по растенията чрез различни механизми.

 1. Конкуренция за пространство: Trichoderma harzianum се развива по-бързо на повърхността на корена, отколкото почвените патогенни гъби, които нямат възможност да се установят върху корените.
 2. Конкуренция за хранителни вещества :Trichoderma harzianum се конкурира за ресурси, като пространство и хранителни вещества, като по този начин намалява наличието на ресурси за растежа и размножаването на патогена.
 3. Паразитиране на патогени :Trichoderma harzianum произвежда редица вторични метаболити и ензими, които имат антагонистичен ефект върху растителните патогени. Тези метаболити и ензими могат директно да потискат растежа и развитието на патогените, да разрушават клетъчните им стени или да се намесват в метаболитните им процеси.
 4. Укрепване на растението: Trichoderma harzianum подобрява кореновата система чрез образуване на повече коренови власинки, така че водата и хранителните вещества да се усвояват по-добре. Това води до по-силна и по-равномерна реколта, което води до по-добър добив и качество.
 5. Индуцирана устойчивост: Trichoderma harzianum подсилва защитния механизъм на надземните части на растението, т.нар. индуцирана системна устойчивост (ISR).
 6. Усвояване на фиксирани и нефиксирани хранителни вещества :Trichoderma harzianum има способността да направи някои "фиксирани" хранителни вещества, като манган и желязо, достъпни за усвояване от растението. В резултат на това тя осигурява естествен и екологичен подход към управлението на болестите в селското стопанство и градинарството.

Предимства на Trichoderma harzianum

Използването на Trichoderma harzianum T-22 в устойчивото земеделие и интегрираните практики за борба с вредителите има различни предимства:

 • Контролира различни болести, пренасяни през почвата
 • Укрепва растенията и стимулира растежа
 • Подобрява развитието на кореновата система и усвояването на хранителни вещества
 • Патогените не могат да развият резистентност към нея
 • Безопасен е за хората, растенията и околната среда
 • Лесен за прилагане с наличното оборудване
 • Не оставя остатъци
Play

Приложение на Trichoderma harzianum

Trichoderma harzianum T-22 се предлага в 2 различни състава:

 • Намокрящи се гранули (Trianum-P): могат да се пръскат или да се добавят към напоителната система
 • Микрогранули (Trianum-G): могат да се смесват със субстрат или да се прилагат в бразди при засяване с помощта на гранулатор.

Trianum е най-ефективен, когато се използва превантивно: добрата и ранна колонизация на кореновата система ще избегне нападенията на патогените. Прилагането на Trianum-P или Trianum-G трябва да започне възможно най-рано, в момента на сеитба или пресаждане. За пресадените култури е възможно да се започне прилагането от момента на размножаване. Когато натискът от патогени е потенциално висок, културата е чувствителна към почвени болести. Ако цикълът на културата е дълъг, се препоръчва да се извършват редовни приложения с Trianum-P, за да се поддържа голям брой промени, за да се поддържа солидна бариера около корените.