Хищни акари

Какво представляват хищните акари?

Хищните акари са полезни членестоноги, използвани в борбата с вредителите за управление и намаляване на популациите на вредни вредители в различни селскостопански и градинарски условия. Тези дребни членестоноги са естествени врагове на много акари и насекоми, хранещи се с растенията, като паяжини, белокрилки и трипси. Хищните акари са съществен компонент на стратегиите за интегрирано управление на вредителите (ИУВ), тъй като предлагат устойчива алтернатива на химическите пестициди.

Koppert е пионер в разработването на решения за хищни акари, като започва през 1967 г. с отглеждането на хищния акар Phytoseiulus persimilis. През годините ние се специализирахме допълнително в производството на голям набор от естествени врагове и имаме няколко патента. Стабилността ни в отглеждането, качеството, надеждността и сигурната доставка са добре познати в целия свят. Неразделна част от нашето ДНК е нашата отдаденост и ангажираност да разработваме методи, които позволяват на производителите ефективно да въвеждат тези решения в своите култури, като осигуряват оптимална ефективност.

Предимства на хищните акари

 • Прецизно насочване: Хищните акари притежават забележителната способност да откриват и да ловуват конкретни видове вредители, като свеждат до минимум щетите за нецелевите организми.

 • Устойчиво управление на вредителите: Хищните акари могат да създадат популация в културата и да контролират вредителите за дълъг период от време.

 • Намалена зависимост от пестициди: Интегрирането на хищни акари може да доведе до намаляване на употребата на химически пестициди, като по този начин се намалява екологичният отпечатък на градинарските и селскостопанските дейности.

 • Управление на резистентността: Чрез разнообразяване на стратегиите за борба с вредителите хищните акари могат да спомогнат за намаляване на развитието на резистентност на вредителите към химически препарати.

 • Насърчаване на биоразнообразието: Въвеждането на хищни акари подпомага биоразнообразието, като свежда до минимум нарушенията в местната екосистема чрез използването на химически пестициди.

 • Лесно използване и интегриране : Хищните акари могат да се използват в комбинация с други полезни организми, като представляват основата на много системи за ИПП.

Кои вредители контролират хищните акари?

Известно е, че хищните акари контролират различни вредители, включително паяжини, трипси, белокрилки и гъбични акари. Някои видове хищни акари са специализирани в борбата с конкретни вредители (Spical, Spidex), докато други са генералисти (Swirski-Mite, Limonica, Montdo-Mite, Thripex, Macro-Mite, Entomite-M), способни да се справят с широк спектър от вредители.

Когато попаднат в среда с нападения от вредители, те активно търсят своята плячка. След като открият целевите си вредители, хищните акари се хранят с тях, като пробиват тялото на жертвата си и извличат телесните ѝ течности, причинявайки смъртта ѝ. Тъй като хищните акари се хранят с вредители, те също така се размножават бързо, което води до увеличаване на популацията на полезните акари. Това нарастване на популацията допълнително засилва възможностите им за борба с вредителите. Благодарение на развитието на популацията си хищните акари не само намаляват съществуващите популации на вредители, но и действат като възпиращ фактор за бъдещи заразявания. Наличието на полезни акари може да възпрепятства избухването на вредители, като създава среда, в която е по-малко вероятно вредителите да се развиват.

Хищни акари за паякообразни

Хищните акари са ефективно биологично решение за контрол на паякообразните акари. Phytoseiulus persimilis(Spidex) и Neoseiulus californicus(Spical) са специализирани в храненето с паякообразни акари. И двата вида ловуват паякообразни на всеки етап от жизнения им цикъл.

Хищни акари за трипса

Няколко вида хищни акари обикновено се използват за борба с трипса. Neoseiulus cucumeris(Thripex) и Amblyseius andersoni(Anso-Mite) се справят отлично с популациите на трипса. Те могат бързо да създадат популации, тъй като могат да оцелеят и върху прашец или друга плячка. Amblyseius swirskii (Swirski-Mite), Amblydromalus limonicus(Limonica) и Transeius montdorensis(Montdo-Mite) са генералистични хищни акари, които също се използват за борба с трипса.

Хищни акари за белокрилка

За борба с белокрилката хищните акари са много ефективни. За борба с белокрилката могат да се използват хищните акари Amblyseius swirskii(Swirski-Mite), Amblydromalus limonicus(Limonica) и Transeius montdorensis (Montdo-Mite).

Хищни акари за гъбни акари

Съществуват два вида хищни акари, които са най-ефективни за борба с гъбните акари: Macrocheles robustulus(Macro-Mite) и Stratiolaelaps scimitus(Entomite-M). Тези полезни акари се хранят с ларвите на гъбните акари в почвата, като им пречат да се превърнат във възрастни гъбни акари.

Опаковане на хищни акари

Хищни акари в бутилки

Стандартната опаковка за хищни акари включва бутилка с удобна капачка за дозиране, което опростява процеса на разпределяне на акарите по цялата култура. Освен това, за някои продукти или култури, използването на вентилатор за разпръскване е налична опция. Този подход се оказва особено ефективен, когато е необходима бърза реакция поради нахлуване на вредител в културата ви, като ви позволява да въведете значителен брой хищни акари наведнъж.

Примери за разтвори за хищни акари в бутилки са: Anso-Mite, Entomite-M, Limonica, Macro-Mite, Montdo-Mite, Spical, Spidex, Swirski-Mite и Thripex.

Хищни акари в сашета

Ако предпочитате постепенното въвеждане на хищни акари, сашетата с хищни акари предлагат оптимално решение. В тези сашета (с бавно освобождаване) ще намерите комбинация от хищни акари, храна и материали за пренасяне. Акарите се размножават в сашетата и впоследствие се разпръскват в културата. Тези сашета за освобождаване са изработени от хартия, което ги прави особено подходящи за приложение в оранжерии.

Примери за хищни акари в хартиени сашета са: Anso-Mite Plus, Montdo-Mite Plus, Spical-Plus, Spidex Vital Plus, Swirski-Mite Plus, Swirski-Mite LD и Thripex-Plus.

За култури, отглеждани в тунели, на открито или в среда с постоянно висока влажност, нашите сашета Ulti-Mite са оптимален избор. Тези сашета съдържат същите компоненти, но се предлагат в пластмасова опаковка, която може да се компостира в промишлени условия и която предлага превъзходна защита на хищните акари, както срещу прекомерна влага, така и срещу изсъхване. Тази уникална и патентована система е доказала своята практическа ефективност, позволявайки използването на хищни акари дори при неоптимални условия.

Примери за хищни акари в сашетата Ulti-Mite са: Spical Ulti-Mite, Swirski Ulti-Mite и Montdo Ulti-Mite.

Хищни видове акари

Koppert предлага разнообразна селекция от видове хищни акари, всеки от които е предназначен за справяне със специфични предизвикателства в борбата с вредителите в селското стопанство и градинарството. Тези видове хищни акари включват: Amblydromalus limonicus, Amblyseius andersoni, Amblyseius swirskii, Hypoaspis miles, Macrocheles robustulus, Neoseiulus californicus, Neoseiulus cucumeris, Phytoseiulus persimilis, Stratiolaelaps scimitus, Stratiolaelaps scimitus (Hypoaspis miles) & Transeius montdorensis.

Как да използвате хищни акари?

Използването на хищни акари за борба с вредителите включва няколко основни стъпки:

 1. Идентифициране на вредителя: Първо, идентифицирайте конкретните видове вредители, които нападат вашите растения. Различните хищни акари са ефективни срещу различни вредители, така че познаването на целевия вредител е от решаващо значение. Проучването е от съществено значение, за да се знае къде се намира вредителят, колко тежка е заразата и да се идентифицира вредителят.
 2. Изберете правилния хищен акара: Изберете подходящия вид хищен акара, който се храни с идентифицирания вредител. Консултирайте се с консултант или доставчик на Koppert, ако не сте сигурни.
 3. Време за освобождаване: Времето е от съществено значение и зависи от фактори като наличие на вредители, плътност на вредителите, вид култура и условия на околната среда.
 4. Количество: Определете подходящото количество хищни акари, което е необходимо, въз основа на фактори като размера на културата и степента на нападение от вредители.
 5. Разпространение: Съществуват различни методи за разпространение на хищните акари. Можете да ги разпръснете директно върху засегнатите растения, да използвате торбички с бавно освобождаване или да използвате специализирани апликатори, като например устройства за обдухване, в зависимост от вашите предпочитания и вида на културата.
 6. Мониторинг: Редовно наблюдавайте популациите на вредителите и хищните акари, за да оцените ефективността на биологичния контрол. Ако е необходимо, направете корекции в скоростта на освобождаване.
 7. Условия на околната среда: Поддържайте оптимални условия на околната среда за хищните акари. Тези условия обикновено включват подходяща влажност и температури, подходящи за тяхната дейност.
 8. Избягвайте или проверявайте употребата на пестициди: Въздържайте се от едновременна употреба на химически пестициди, тъй като те могат да навредят както на популациите на вредителите, така и на хищните акари. Ако е необходима химическа намеса, първо проверете страничните ефекти на пестицидите върху хищните акари, като се консултирате с нашето приложение за странични ефекти.
 9. Ако е необходимо, използвайте алтернативна храна: Генералистките хищни акари могат да бъдат допълнени с алтернативна храна, като Nutari и Nutemia, за да оцелеят и да създадат популация.
 10. Повтаряйте при необходимост: В зависимост от сериозността на проблема с вредителите може да се наложи многократно пускане на хищни акари. Следвайте препоръките на вашия консултант по културите за честотата на пускане.

Колко хищни акари са ми необходими?

Дозировката и честотата на хищните акари зависят от климата, културата и плътността на вредителите и винаги трябва да се адаптират към ситуацията. Консултирайте се с консултант на Koppert или с признат дистрибутор на продукти Koppert за съвет относно най-добрата стратегия за вашата ситуация.

Life cycle of Amblyseius swirskii
Life cycle of Amblyseius swirskii

Жизнен цикъл и външен вид на хищните акари

Жизненият цикъл на хищните акари се състои от пет етапа на развитие, включително яйце, ларва, протонимфа, деутонимфа и възрастен. Хищните акари снасят яйцата си в близост до заразени с вредители места. Ларвите имат три чифта крака. В зависимост от вида на хищните акари ларвите са активни или неактивни. След като ларвата се превърне в стадий на протонимфа (с четири чифта крака), тя веднага започва да се храни. По време на протонимфните, деутонимфните и възрастните стадии акарите се хранят почти непрекъснато. На външен вид протонимфите и деутонимфите приличат на възрастните, но са по-малки по размер.

Хищните акари обикновено са с дължина само един милиметър. Телата им често са сферични.

Те демонстрират широка гама от цветове, вариращи от бледокафяв и полупрозрачен до наситено червен или кафяв. Цветът на хищните акари може да варира в зависимост от изядената плячка. Ако известно време не е имало храна, те стават по-тънки и с еднакво светъл прозрачен цвят.

Много видове имат фино изваяни тела с четинки, сета и власинки, които подпомагат движението и сензорното им възприятие.

Препоръчва се за вас

ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ

 • Вредни ли са хищните акари за растенията?
  Вредни ли са хищните акари за растенията?

  Не, хищните акари са безвредни за растенията. Те се фокусират единствено върху насекомите и не увреждат растенията по никакъв начин. Повечето видове се хранят и с цветен прашец.

 • Колко бързо действат хищните акари след освобождаването им?
  Колко бързо действат хищните акари след освобождаването им?

  Хищните акари започват да работят веднага след освобождаването им. Тяхното въздействие става забележимо, тъй като те намаляват популацията на вредителите в рамките на няколко седмици.

 • Как да разбера дали хищните акари действат?
  Как да разбера дали хищните акари действат?

  Намаляването на популацията на вредителите, видимият спад на щетите от тях и цялостният по-здрав растеж на растенията са показатели, че хищните акари успешно контролират вредителите.

 • Може ли хищните акари да се използват на закрито?
  Може ли хищните акари да се използват на закрито?

  Да, всички видове хищни акари са подходящи за борба с вредителите на закрито, особено в оранжерии или градини на закрито.

 • Може ли хищните акари да се използват на открито?
  Може ли хищните акари да се използват на открито?

  Да, хищните акари могат да се използват на открито за естествен контрол на вредителите в градините и земеделските площи.

 • Как да освободя хищните акари?
  Как да освободя хищните акари?

  Хищните акари обикновено се освобождават директно върху растенията или почвата. Те се разпръскват по естествен път и бързо създават колонии, след като бъдат пуснати в районите с нападения от вредители. Чрез бутилките те могат да се разпространят по цялата култура. При използването на сашета акарите се размножават в сашетата и впоследствие бавно се разпръскват в културата. Освен това съдържанието на бутилките може да се разпространи чрез използване на съвети за прилагане, като например Airobug. Това води до чернота на акарите във вашата култура.

 • Колко пъти трябва да пускам хищни акари?
  Колко пъти трябва да пускам хищни акари?

  Честотата на пускане на хищни акари зависи от натиска на вредителите. Обикновено за ефективен контрол на популацията на вредителя може да е необходимо хищните акари да се пускат многократно за период от няколко седмици до няколко месеца. Следвайте инструкциите на доставчика за ефективен контрол.

 • Колко дълго живеят хищните акари?
  Колко дълго живеят хищните акари?

  Хищните акари имат сравнително кратък живот, обикновено от няколко седмици до няколко месеца, но бързото им размножаване осигурява постоянна популация.

 • Безопасни ли са хищните акари за домашните любимци и хората?
  Безопасни ли са хищните акари за домашните любимци и хората?

  Като цяло хищните акари са безвредни за домашните любимци, хората и растенията. Те не са токсични и не представляват заплаха за здравето на животните и хората. Въпреки това някои хора имат или развиват алергия. Прочетете повече за предпазните мерки при алергии.

 • Действат ли хищните акари при всички климатични условия?
  Действат ли хищните акари при всички климатични условия?

  Да, като цяло хищните акари са адаптивни и работят ефективно при различни климатични условия, което ги прави универсално решение за борба с вредителите в различни региони. Някои видове обаче изпитват трудности при специфични условия. Свържете се с нашите консултанти за повече информация относно вашите условия.

 • Дали хищните акари са еднократно решение или се нуждаят от редовно прилагане?
  Дали хищните акари са еднократно решение или се нуждаят от редовно прилагане?

  В зависимост от сериозността на проблема с вредителите може да се наложи многократно пускане на хищни акари. Редовният мониторинг помага да се определи дали са необходими допълнителни пускания за поддържане на контрола върху вредителите.

 • Мога ли да видя хищните акари с невъоръжено око?
  Мога ли да видя хищните акари с невъоръжено око?

  Хищните акари са изключително малки и често не се виждат с просто око. Може да ви е необходима лупа, за да ги видите ясно.