Хищни акари

Какво представляват хищните акари?

Хищните акари са полезни членестоноги, използвани в борбата с вредителите за управление и намаляване на популациите на вредни вредители в различни селскостопански и градинарски условия. Тези дребни членестоноги са естествени врагове на много акари и насекоми, хранещи се с растенията, като паяжини, белокрилки и трипси. Хищните акари са съществен компонент на стратегиите за интегрирано управление на вредителите (ИУВ), тъй като предлагат устойчива алтернатива на химическите пестициди.

Koppert е пионер в разработването на решения за хищни акари, като започва през 1967 г. с отглеждането на хищния акар Phytoseiulus persimilis. През годините ние се специализирахме допълнително в производството на голям набор от естествени врагове и имаме няколко патента. Стабилността ни в отглеждането, качеството, надеждността и сигурната доставка са добре познати в целия свят. Неразделна част от нашето ДНК е нашата отдаденост и ангажираност да разработваме методи, които позволяват на производителите ефективно да въвеждат тези решения в своите култури, като осигуряват оптимална ефективност.

Предимства на хищните акари

 • Прецизно насочване: Хищните акари притежават забележителната способност да откриват и да ловуват конкретни видове вредители, като свеждат до минимум щетите за нецелевите организми.

 • Устойчиво управление на вредителите: Хищните акари могат да създадат популация в културата и да контролират вредителите за дълъг период от време.

 • Намалена зависимост от пестициди: Интегрирането на хищни акари може да доведе до намаляване на употребата на химически пестициди, като по този начин се намалява екологичният отпечатък на градинарските и селскостопанските дейности.

 • Управление на резистентността: Чрез разнообразяване на стратегиите за борба с вредителите хищните акари могат да спомогнат за намаляване на развитието на резистентност на вредителите към химически препарати.

 • Насърчаване на биоразнообразието: Въвеждането на хищни акари подпомага биоразнообразието, като свежда до минимум нарушенията в местната екосистема чрез използването на химически пестициди.

 • Лесно използване и интегриране : Хищните акари могат да се използват в комбинация с други полезни организми, като представляват основата на много системи за ИПП.

Кои вредители контролират хищните акари?

Известно е, че хищните акари контролират различни вредители, включително паяжини, трипси, белокрилки и гъбични акари. Някои видове хищни акари са специализирани в борбата с конкретни вредители (Spical, Spidex), докато други са генералисти (Swirski-Mite, Limonica, Montdo-Mite, Thripex, Macro-Mite, Entomite-M), способни да се справят с широк спектър от вредители.

Когато попаднат в среда с нападения от вредители, те активно търсят своята плячка. След като открият целевите си вредители, хищните акари се хранят с тях, като пробиват тялото на жертвата си и извличат телесните ѝ течности, причинявайки смъртта ѝ. Тъй като хищните акари се хранят с вредители, те също така се размножават бързо, което води до увеличаване на популацията на полезните акари. Това нарастване на популацията допълнително засилва възможностите им за борба с вредителите. Благодарение на развитието на популацията си хищните акари не само намаляват съществуващите популации на вредители, но и действат като възпиращ фактор за бъдещи заразявания. Наличието на полезни акари може да възпрепятства избухването на вредители, като създава среда, в която е по-малко вероятно вредителите да се развиват.

Хищни акари за паякообразни

Хищните акари са ефективно биологично решение за контрол на паякообразните акари. Phytoseiulus persimilis(Spidex) и Neoseiulus californicus(Spical) са специализирани в храненето с паякообразни акари. И двата вида ловуват паякообразни на всеки етап от жизнения им цикъл.

Хищни акари за трипса

Няколко вида хищни акари обикновено се използват за борба с трипса. Neoseiulus cucumeris(Thripex) и Amblyseius andersoni(Anso-Mite) се справят отлично с популациите на трипса. Те могат бързо да създадат популации, тъй като могат да оцелеят и върху прашец или друга плячка. Amblyseius swirskii (Swirski-Mite), Amblydromalus limonicus(Limonica) и Transeius montdorensis(Montdo-Mite) са генералистични хищни акари, които също се използват за борба с трипса.

Хищни акари за белокрилка

За борба с белокрилката хищните акари са много ефективни. За борба с белокрилката могат да се използват хищните акари Amblyseius swirskii(Swirski-Mite), Amblydromalus limonicus(Limonica) и Transeius montdorensis (Montdo-Mite).

Хищни акари за гъбни акари

Съществуват два вида хищни акари, които са най-ефективни за борба с гъбните акари: Macrocheles robustulus(Macro-Mite) и Stratiolaelaps scimitus(Entomite-M). Тези полезни акари се хранят с ларвите на гъбните акари в почвата, като им пречат да се превърнат във възрастни гъбни акари.

Опаковане на хищни акари

Хищни акари в бутилки

Стандартната опаковка за хищни акари включва бутилка с удобна капачка за дозиране, което опростява процеса на разпределяне на акарите по цялата култура. Освен това, за някои продукти или култури, използването на вентилатор за разпръскване е налична опция. Този подход се оказва особено ефективен, когато е необходима бърза реакция поради нахлуване на вредител в културата ви, като ви позволява да въведете значителен брой хищни акари наведнъж.

Примери за разтвори за хищни акари в бутилки са: Anso-Mite, Entomite-M, Limonica, Macro-Mite, Montdo-Mite, Spical, Spidex, Swirski-Mite и Thripex.

Хищни акари в сашета

Ако предпочитате постепенното въвеждане на хищни акари, сашетата с хищни акари предлагат оптимално решение. В тези сашета (с бавно освобождаване) ще намерите комбинация от хищни акари, храна и материали за пренасяне. Акарите се размножават в сашетата и впоследствие се разпръскват в културата. Тези сашета за освобождаване са изработени от хартия, което ги прави особено подходящи за приложение в оранжерии.

Примери за хищни акари в хартиени сашета са: Anso-Mite Plus, Montdo-Mite Plus, Spical-Plus, Spidex Vital Plus, Swirski-Mite Plus, Swirski-Mite LD и Thripex-Plus.

За култури, отглеждани в тунели, на открито или в среда с постоянно висока влажност, нашите сашета Ulti-Mite са оптимален избор. Тези сашета съдържат същите компоненти, но се предлагат в пластмасова опаковка, която може да се компостира в промишлени условия и която предлага превъзходна защита на хищните акари, както срещу прекомерна влага, така и срещу изсъхване. Тази уникална и патентована система е доказала своята практическа ефективност, позволявайки използването на хищни акари дори при неоптимални условия.

Примери за хищни акари в сашетата Ulti-Mite са: Spical Ulti-Mite, Swirski Ulti-Mite и Montdo Ulti-Mite.

Хищни видове акари

Koppert предлага разнообразна селекция от видове хищни акари, всеки от които е предназначен за справяне със специфични предизвикателства в борбата с вредителите в селското стопанство и градинарството. Тези видове хищни акари включват: Amblydromalus limonicus, Amblyseius andersoni, Amblyseius swirskii, Macrocheles robustulus, Neoseiulus californicus, Neoseiulus cucumeris, Phytoseiulus persimilis, Stratiolaelaps scimitus (Hypoaspis miles) & Transeius montdorensis.

Как да използвате хищни акари?

Използването на хищни акари за борба с вредителите включва няколко основни стъпки:

 1. Идентифициране на вредителя: Първо, идентифицирайте конкретните видове вредители, които нападат вашите растения. Различните хищни акари са ефективни срещу различни вредители, така че познаването на целевия вредител е от решаващо значение. Проучването е от съществено значение, за да се знае къде се намира вредителят, колко тежка е заразата и да се идентифицира вредителят.
 2. Изберете правилния хищен акара: Изберете подходящия вид хищен акара, който се храни с идентифицирания вредител. Консултирайте се с консултант или доставчик на Koppert, ако не сте сигурни.
 3. Време за освобождаване: Времето е от съществено значение и зависи от фактори като наличие на вредители, плътност на вредителите, вид култура и условия на околната среда.
 4. Количество: Определете подходящото количество хищни акари, което е необходимо, въз основа на фактори като размера на културата и степента на нападение от вредители.
 5. Разпространение: Съществуват различни методи за разпространение на хищните акари. Можете да ги разпръснете директно върху засегнатите растения, да използвате торбички с бавно освобождаване или да използвате специализирани апликатори, като например устройства за обдухване, в зависимост от вашите предпочитания и вида на културата.
 6. Мониторинг: Редовно наблюдавайте популациите на вредителите и хищните акари, за да оцените ефективността на биологичния контрол. Ако е необходимо, направете корекции в скоростта на освобождаване.
 7. Условия на околната среда: Поддържайте оптимални условия на околната среда за хищните акари. Тези условия обикновено включват подходяща влажност и температури, подходящи за тяхната дейност.
 8. Избягвайте или проверявайте употребата на пестициди: Въздържайте се от едновременна употреба на химически пестициди, тъй като те могат да навредят както на популациите на вредителите, така и на хищните акари. Ако е необходима химическа намеса, първо проверете страничните ефекти на пестицидите върху хищните акари, като се консултирате с нашето приложение за странични ефекти.
 9. Ако е необходимо, използвайте алтернативна храна: Генералистките хищни акари могат да бъдат допълнени с алтернативна храна, като Nutari и Nutemia, за да оцелеят и да създадат популация.
 10. Повтаряйте при необходимост: В зависимост от сериозността на проблема с вредителите може да се наложи многократно пускане на хищни акари. Следвайте препоръките на вашия консултант по културите за честотата на пускане.

Колко хищни акари са ми необходими?

Дозировката и честотата на хищните акари зависят от климата, културата и плътността на вредителите и винаги трябва да се адаптират към ситуацията. Консултирайте се с консултант на Koppert или с признат дистрибутор на продукти Koppert за съвет относно най-добрата стратегия за вашата ситуация.

Life cycle of Amblyseius swirskii
Life cycle of Amblyseius swirskii

Жизнен цикъл и външен вид на хищните акари

Жизненият цикъл на хищните акари се състои от пет етапа на развитие, включително яйце, ларва, протонимфа, деутонимфа и възрастен. Хищните акари снасят яйцата си в близост до заразени с вредители места. Ларвите имат три чифта крака. В зависимост от вида на хищните акари ларвите са активни или неактивни. След като ларвата се превърне в стадий на протонимфа (с четири чифта крака), тя веднага започва да се храни. По време на протонимфните, деутонимфните и възрастните стадии акарите се хранят почти непрекъснато. На външен вид протонимфите и деутонимфите приличат на възрастните, но са по-малки по размер.

Хищните акари обикновено са с дължина само един милиметър. Телата им често са сферични.

Те демонстрират широка гама от цветове, вариращи от бледокафяв и полупрозрачен до наситено червен или кафяв. Цветът на хищните акари може да варира в зависимост от изядената плячка. Ако известно време не е имало храна, те стават по-тънки и с еднакво светъл прозрачен цвят.

Много видове имат фино изваяни тела с четинки, сета и власинки, които подпомагат движението и сензорното им възприятие.

Препоръчва се за вас

ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ