Coleoptera

Бръмбари

Какво представляват бръмбарите?

Бръмбарите принадлежат към разред Coleoptera - добре позната група насекоми, които лесно се разпознават по твърдите покрития на крилата си (елитри). С повече от 350 000 известни вида, Coleoptera е най-големият от всички разреди насекоми и показва огромно разнообразие от форми, размери и навици. Редица видове са сериозни вредители по земеделските култури или складираните продукти. Съществуват и много полезни бръмбари. Например, божиите птици допринасят за контрола на акарите.

Бръмбарите претърпяват пълна метаморфоза, т.е. ларвите изобщо не приличат на възрастните, и трябва да преминат през какавиден стадий, преди да достигнат стадия на възрастните. Ларвите имат хапещи устни частици и се хранят предимно със същата храна като възрастните. Какавидите не правят пашкул и вече показват много прилики с възрастните. Възрастните бръмбари обикновено притежават чифт мембранообразни крила под покривките на крилата. Много видове са много способни летци, но други изобщо не могат да летят.

Play

Жизнен цикъл на бръмбарите

Видове бръмбари

Play

Видеоклипове за контрол на бръмбари

Разгледайте видеото или отидете на нашия канал в Youtube, за да видите нашите продукти за борба с бръмбарите в действие.

Как да се отървете от бръмбари

Имате ли нужда от помощ?