Опрашване на открито

Опрашването играе ключова роля за образуването на плодовете и семената. В контекста на отглеждането на култури на открито ефективното опрашване е от ключово значение за богатите реколти и устойчивото земеделие.

В условията на открито поле пчелите са сред най-ефективните и надеждни опрашители. Техните дейности по опрашване позволяват кръстосано опрашване на растенията, което увеличава генетичното разнообразие и насърчава стабилния растеж на културите.

Особено пчелите са най-добрите природни опрашители за култури, отглеждани на открито, като череши, ябълки и круши. При тези култури значително се подобряват както плододаването, така и качеството на плодовете. Те са издръжливи и изпълняват ценната си работа дори при неблагоприятни метеорологични условия, ниски температури и слаба интензивност на светлината. Шмелите посещават до два пъти повече цветове и пренасят до 2,7 пъти повече прашец от медоносните пчели, за да осигурят на производителите летящ старт към оптимално опрашване.

Предимства на пчелите в открито поле

В областта на опрашването на културите на открито производителите често използват както медоносни пчели, така и земни пчели. Въпреки това тези два опрашителя се различават значително по различни аспекти, включително външен вид, изисквания към храната, продължителност на живота, комуникация и особено ефективност на опрашването.

С по-големите си тела и характерни особености пчелите предлагат няколко предимства пред медоносните пчели за подобряване на резултатите от опрашването:

Капацитет за пренасяне на прашец

Капацитетът за пренасяне на цветен прашец на щурците е значително по-голям, като те отлагат приблизително 2,7 пъти повече прашец на цвят в сравнение с медоносните пчели. Това изобилие от прашец е от съществено значение за стимулиране на стабилното опрашване и допринася за развитието на по-равномерни и по-големи плодове и зеленчуци, което в крайна сметка води до увеличаване на добивите.

Адаптивност към климатичните условия

Благодарение на способността си да регулират телесната си температура, пчелите се адаптират към различни метеорологични условия. Тази уникална характеристика им позволява да останат активни в по-широк диапазон от температури, което ги прави особено ефективни опрашители дори при хладно и влажно време, когато медоносните пчели могат да проявят намалена активност.

Опрашване на култури на открито

Краткоцъфтящи култури

Сливите, прасковите, кайсиите и бадемовите дървета са някои от късоцъфтящите полски култури. Ефективният период за опрашване и залагане на плодове трае само няколко седмици. През този решаващ период е необходимо да се използват ефикасни и активни опрашители, като например пчели. Най-доброто опрашване се извършва рано сутрин, поради което се препоръчва използването на ранобудни пчели.

Natupol Booster е разработен за култури с кратък (от една до четири седмици) интензивен период на цъфтеж и които произвеждат много нектар. За култури с ранен цъфтеж Natupol Trio с допълнителна изолация е по-добър избор.

Дълго цъфтящи култури

Тези култури, като ябълки, круши или авокадо, характеризиращи се с продължителен период на цъфтеж, осигуряват непрекъснати ресурси от нектар и прашец, като осигуряват на пчелите достъп до храна през целия им цикъл на активност.

Tripol, който съдържа 3 голям брой колонии, е най-добрият избор за дългоцъфтящи култури.

Съвети за опрашване на култури на открито

Постигането на оптимално опрашване при културите на открито е от жизненоважно значение за осигуряването на богати добиви и здрави, процъфтяващи растения. Съветите ни са предназначени да дадат възможност на производители като вас да получат ценна информация и доказани стратегии за насърчаване на ефективното опрашване. Като следвате нашите препоръки, можете да разкриете пълния потенциал на природните опрашители и да станете свидетели на забележителни подобрения в продуктивността на вашите култури.

Продукти за опрашване на открито