Гъби

Гъби

Гъба е месестото, съдържащо спори плодно тяло на гъба, обикновено растяща над земята върху почва или върху нейния източник на храна.

Ядливите гъби са месестите и годни за консумация плодни тела на няколко вида макрогъби (гъби, които носят плодни структури, които са достатъчно големи, за да се наблюдават с невъоръжено око). Те могат да се появят под земята (хипогейни) или над земята (епигейни), където могат да се берат на ръка. Ядливостта може да се определи с помощта на критерии, които включват липса на отровни ефекти върху хората и желан вкус и аромат.

Повечето гъби, продавани в супермаркетите, се отглеждат за търговски цели във ферми за гъби. Най-популярният от тях, Agaricus bisporus, се счита безопасен за консумация от повечето хора, тъй като се отглежда в контролирана, стерилизирана среда. Няколко сорта гъби A. bisporus се отглеждат за търговски цели, включително белите гъби, кримини гъбите и гъбите портобело. Също така на пазара се предлагат и много други сортове гъби, тъй като производителите и селекционерите търсят нови и уникални вкусове за пазара.

Какво можем да направим за Гъби