Третиране на ужилвания от бомбуси и алергии

Третиране на ужилвания от бомбуси и алергии

Третиране на ужилвания от бомбуси и алергии

Тази информация относно ужилванията от бомбуси предоставя насоки за намаляване на вероятността да бъдете ужилени от бомбус и за възможната реакция при ужилване и лечение. Версията на постера на ужилвания от бомбуси и алергии може да бъде изтеглена тук.

Ужилвания от бомбус, медоносна пчела и оса

Бомбусите се срещат в естествената околна среда на много държави. Освен това бомбусите и медоносните пчели се използват като опрашители в селскостопанските и градинарските култури. Има различни подвидове с различен външен вид, включително с различни цветове и шарки. Като цяло, бомбусите са по-големи от пчелите и по-мъхести от осите.

Само бомбусите-работници и цариците имат жило, както е при медоносните пчели и осите. Дроновете не могат да жилят. Ужилването е оръжие за защита. Когато ви ужилва пчела, в тялото се инжектира отрова чрез жилото. При хората това генерира кратка силна болка, която след това изчезва. Понякога (в приблизително 1 % от случаите) се развива алергична реакция срещу инжектираната отрова.
Реакцията на ужилване от бомбус може да се различава за всеки инцидент.

Ужилването от бомбус или оса няма жило. Това означава, че работникът или царицата може да изтегли жилото си и е в състояние да ужили отново. Ужилването от медоносна пчела остава жило. Когато медоносна пчела се опита да изтегли жилото си, тя се разкъсва от коремчето си, вземайки отровната жлеза със себе си.

Как да предотвратим ужилвания от бомбуси?

Бомбусите рядко жилят. Шансът да бъдете ужилени от бомбус може да бъде намален чрез избягване на провокирането им или да не ги караме да стават агресивни. На първо място е важно да бъдете спокойни, когато работите с бомбусите. Не размахвайте ръце срещу бомбусите, не блъскайте кошера, не докосвайте и не дръжте бомбусите и т.н.

Ужилени сте? Реакции и лечения

Обикновено ужилването от бомбус води до неалергична, локална реакция: оток, сърбеж и зачервяване на мястото на ужилването, продължаващи само няколко часа. Това може да се случи непосредствено след ужилването, но обикновено започва след няколко часа. Отокът или сърбежът може да продължи с часове или дори дни. В някои случаи локалната реакция може да се разпространи до известна степен; в този случай обикновено отнема повече време, докато симптомите изчезнат. Това все още се счита за локална, неалергична реакция.

Лечение на неалергична, локална реакция

Обикновено не е необходимо медицинско лечение. Могат да се предприемат някои мерки, за да се сведе до минимум локалната реакция, особено ако човекът е бил ужилен на чувствително място, например близо до очите. Веднага след като е ужилен, човек трябва да вземе противовъзпалително средство (като аспирин или ибупрофен). На мястото също трябва да се приложат студени компреси. Освен това се предлагат редица мехлеми против сърбеж (напр. съдържащи диетил-m-толуамид).

В редките случаи на ужилване в устата или фаринкса, пациентът трябва незабавно да бъде откаран в болница, тъй като това може да доведе до блокиране на дихателните пътища. В болницата пациентът ще получи кортикостероиди (като преднизон) и ще бъде задържан за наблюдение.

Алергична реакция

При около 1 % от населението повтарящите се ужилвания (или в някои случаи само две или три ужилвания) могат да доведат до алергична реакция, наричана още обща алергична реакция, системна алергична реакция или анафилактична реакция. Тъй като алергичната реакция включва антитела, образувани по време на предишно излагане на антиген, не е възможно да има алергична реакция след първото ужилване. Алергичните реакции обикновено стават очевидни много скоро след ужилването (от няколко секунди до половин час след ужилването).

Алергичните реакции са класифицирани в четири нива, в ред на нарастване на тежестта им:
Ниво 1 — сърбеж, зачервяване и оток (уртикария, копривна треска) по цялото тяло
Ниво 2 — симптомите от ниво 1 плюс чревни проблеми (повръщане, диария)
Ниво 3 — симптомите от ниво 1 и/или 2 плюс затруднено дишане и/или чувство за задушаване
Ниво 4 — симптомите от ниво 1 и/или 2 и/или 3 плюс сърцебиене, припадък, анафилактичен шок (придружен от световъртеж, прекомерно изпотяване и студени тръпки)

Лечение на алергична реакция

В случай на поява на висока температура или реакция степен 1, свържете се с личния си лекар. Може да се вземе решение да се следи ситуацията и да се види как вървят нещата. Желателно е да има период на наблюдение в болница, тъй като реакцията може да се увеличи постепенно с течение на времето.

Токсични реакции

Токсичните реакции се проявяват само когато жертвата е ужилена десетки пъти за кратък период. Общи алергични реакции могат да се появят в нервната или в кръвоносната система, като например сърдечна аритмия или затруднения с дишането. И в този случай жертвата трябва да бъде откарана в болница за лечение и наблюдение.

Хипервентилация

В допълнение към тежката алергична реакция от ниво 4, хипервентилацията, може би в резултат на шока, може да причини и загуба на съзнание. В такива случаи също е необходимо незабавно да се обадите на спешната медицинска помощ.

Повишен риск

Хората, които използват определени лекарства (бета-блокери) и бременните жени са изложени на повишен риск, когато се появят алергични реакции след ужилване от бомбус.

Живот с алергия към бомбусите

Ако веднъж сте имали алергична реакция, не е задължително да имате алергична реакция при следващото ужилване. Ако по-специално сте имали реакция от ниво 1 или 2, шансът е малък. Реакциите на ужилвания от бомбуси могат да са различни във всеки отделен случай. В наши дни е възможно да се направи тест с помощта на пречистена пчелна отрова, за да се определи дали ще имате алергична реакция следващия път, когато бъдете ужилени. Също така е възможно пречистената отрова да се използва за хипосенсибилизиращо лечение.

Имунотерапията с пчелна отрова не предпазва непременно пациентите с алергия към бомбуси. Това лечение има за цел да десенсибилизира тялото към отровата на бомбусите. Ако не желаете да се подлагате на хипосенсибилизиращо лечение, можете да получите рецепта за адреналинов автоинжектор (като например EpiPen или Jext) от вашия лекар. Можете да го носите със себе си и да го използвате за инжектиране на епинефрин в бедрото си в случай на ужилване.
Тестове и лечения са на разположение в отделението по алергология на RdGG (Dr de Groot) в местоположението Diakonessehuis във Voorburg.

Информация за лекари

Подробна информация относно медицинското лечение на алергични реакции се предоставя от Koppert при поискване.
За допълнителна информация се свържете с алерголог или лекар по вътрешни болести.

Литература
De Groot, H. Allergie voor insecten, Huisarts en Wetenschap 2002; 45 (7): 362-7.
De Groot, H. Allergy to bumble bees. Curr Opin Allergy Clin Immunol 2006; 6: 294-7.

Отпечатан плакат, показващ изображенията, се предлага от Koppert. Този плакат е достъпен и за изтегляне (URL).
Съвет: Добавете информацията за контакт за търсене на медицинска помощ и спешно медицинско лечение върху плаката.

Тази информация е предназначена само за образователен ресурс и не трябва да се използва за диагностициране или лечение на здравословен проблем, тъй като не е заместител на медицинското обслужване. Ако имате или подозирате, че може да имате здравословен проблем, моля, консултирайте се с медицинска помощ.

Имате ли нужда от помощ?