Увеличете опрашването

Какво е опрашване?

Опрашването е пренасяне на цветен прашец от прашниците на цветето към стигмата на цветето. Ако прашецът се прехвърля от прашника в стигмата на същото цвете, това се нарича самоопрашване. Кръстосаното опрашване е пренос на цветен прашец от прашника на едно цвете към стигмата на друго цвете на същото растение или на друго растение.

Много цветове имат нужда от насекоми, като например бомбуси, да пренасят прашеца. Известно е, че бомбусите са много ефективни опрашители. Те пренасят големи количества цветен прашец при всяко посещение на цвета поради техния размер и много гъсто окосмените им тела. По време на посещението на цветовете, поленовите зърна ще залепнат по мъха на бомбусите. По време на следващите посещения на цветове, този прашец ще бъде прехвърлен в стигмата на цвета. Останалата част от цветния прашец ще бъде събрана от бомбуса в така наречените поленови кошници на задните крака на бомбуса.

Вътре в една колония на бомбуси има яйца, ларви, какавиди, възрастни бомбуси и царица на бомбусите. Преждевременните стадии (ларвите) се нуждаят от много цветен прашец, за да се превърнат във възрастни бомбуси. Това голямо търсене на храна е движещата сила за бомбусите-работници да събират прашец и нектар.

Естествено опрашване

През 1988 г. е открито, че бомбусът е най-добрият опрашител за домати, благодарение на уникалната му техника на опрашване с бръмчене. Преди това откритие доматите се опрашвали ръчно, което било трудоемко и по-малко ефективно. В рамките на 3 години прилагането на бомбуси в доматите стана световен стандарт. От 1993 г. досега бомбусите са успешно тествани в различни други култури и показваха ползи като търговски опрашители. В наши дни опрашването с бомбуси се прилага в над сто различни култури по целия свят.

Предимства на бомбусите

Известно е, че бомбусите са лесни, ефективни и надеждни опрашители, тъй като те:

 • Осигуряват максимална застраховка за оптимално опрашване, поради голямото им количество посещения на цветовете и големия пренос на цветен прашец.
 • Са надеждни работници, те работят 7 дни в седмицата от здрач до зори и дори работят добре при лоши метеорологични условия и защитена околна среда.
 • Се използват лесно и изискват ниска поддръжка.
 • Са безопасни, тъй като не са агресивни

Защо бомбуси?

Бомбусите са много ефективни и ефикасни опрашители, тъй като посещават голям брой цветове в минута и пренасят повече цветен прашец до стигмата, отколкото другите опрашители.

Други предимства на бомбусите са:

 • Бомбусите преминават между дърветата и лехите, докато опрашват. Това благоприятства кръстосаното опрашване, което често се изисква при различни овощни или семенни култури.
 • Бомбусите са активни от ранна сутрин до късно през нощта, а също и при относително ниски температури (около 10 °C) или при по-облачни или ветровити условия.
 • Бомбусите са по-ефективни в защитени среди, като например оранжерии, тунели или овощни градини, покрити с мрежи, в сравнение с медоносните пчели.
 • Бомбусите имат склонност да посещават всички култури в близост до кошера, което може да бъде от полза, когато по-малко привлекателните култури се нуждаят от по-добро опрашване.
 • Бомбусите не са много агресивни и се използват лесно.
Play

Производство на бомбуси

Естественият жизнен цикъл на бомбусите се копира при лабораторни условия в нашите производствени съоръжения. По този начин ние осигуряваме най-добрите условия, които са необходими за осигуряването на максимална наличност на колонии бомбуси с високо качество.

Защо Natupol?

Изискванията за опрашване непрекъснато се променят поради пазарните тенденции, новите сортове култури, технологичното развитие и променящата се околна среда. Това обяснява необходимостта от непрекъснати изследвания и висококачествени иновативни продукти за опрашване. Natupol е не просто бомбус, а надеждна иновативна система за опрашване, която ви осигурява максимално опрашване и отговаря на ветеринарните изисквания на приемащата държава.

 1. Бомбуси с високо качество
  Сравнителни изследвания показват, че колониите Natupol създават повече люпила и пчели за по-дълъг период от време. Виталните колонии с дълъг живот предлагат повече часове за опрашване.
 2. Най-доброто предлагане на пазара
  Колониите Natupol се предлагат през цялата година и имат кратък срок на доставка. Koppert има добре организирана верига за доставки с глобално разпределени производствени мощности.
 3. Най-добри резултати от опрашването
  В резултат на използването на Natupol опрашването се увеличава най-малко с 30 % в сравнение с конкурентните продукти, защото колониите бомбуси на Koppert стават по-големи и са по-дълготрайни. Разработеният през годините дизайн на кошера помага за пестенето на 20 % от енергията, която обикновено се изразходва за охлаждане и отопление на кошера.
 4. Най-добро съотношение цена—качество
  Всички тези предимства гарантират максимални резултати от опрашването при ниски разходи за опрашване на килограм, предлагайки на потребителите най-доброто съотношение цена—качество.
 5. Готови за бъдещите предизвикателства
  Проактивното изследване и сътрудничеството с редица научни институти и университети гарантират нашата готовност за бъдещето. Благодарение на обратната връзка от клиентите и местните проучвания в редица места продуктите Natupol са изпробвани и тествани, за да ви предложат ефективни, достъпни и устойчиви решения, които отговарят на търсенето на клиентите.
 6. Специални съвети и помощ за производители
  250 консултанти за Natupol и 130 дистрибутори в световен мащаб помагат на производителите, като им предлагат експертни съвети, използвайки най-добрите практики, когато работят с Natupol. Обратните отзиви от клиентите са от съществено значение за нас!

Продукти за опрашване

Третиране на ужилвания от бомбуси и алергии

Имате ли нужда от помощ?